torsdag 6 oktober 2011

Steve Jobs

Mannen är död. Han var med och grundade Apple, var med om att utveckla datortekniken enormt, efter vad jag förstått. Han var uppenbarligen en intelligent man och skicklig i sitt arbete. Vad som är mig obegripligt är att en sådan man när han angrips av cancer i bukspottkörteln, i 9 månader vägrar att inleda den traditionella behandling hans läkare rekommenderar, utan istället tror kunna bota sig genom någon new-ageluktande specialdiet som såvitt jag hört, aldrig visat några större resultat.
För mig framstår det ungefär lika logiskt som om en domare skulle döma en våldtäktsman till avlat och böner mot djävulen som påverkat honom att begå brottet.

Så dog han då. Och folk som aldrig träffat honom, inte haft någon relation till honom påstår att de sörjer honom.
Varför i all världen då? Ghandi - som tydligen ska ha varit rätt rasistisk, då han var arg för att indierna i Sydafrika betraktades som lika lågt stående som de svarta, trots att indierna var "bättre" (källa är tyvärr bara Bullshit med Penn&Teller S03E05) - försökte åtminstone, och lyckades till viss del, förändra världen med sin pacifistiska hungerstrejk. Honom kan jag förstå att man sörjer, eller snarare att man sörjer en person som gjort gott för mänskligheten.

Steve Jobs, ja han gjorde datorer användarvänliga. Trevligt, men knappast på samma nivå som Nelson Mandela.

Bill Gates tjänar oerhört mycket mer pengar än att jag kan greppa summorna. Han skänker även otroligt mycket pengar till välgörande ändamål. (Förvisso inte tillräckligt mkt, i proportion till vad han tjänar, men det är en rent personlig åsikt.)
Jobs, han verkar inte ha haft så mycket till övers för andra.


"Arik Hesseldahl of BusinessWeek magazine opined that "Jobs isn't widely known for his association with philanthropic causes", compared to Bill Gates' efforts. After resuming control of Apple in 1997, Jobs eliminated all corporate philanthropy programs."  Länk

Så varför, varför varför säger ni att ni sörjer honom?
70 pers dog av en bomb i Somalia häromdan. Ni kände inte dom heller. Just saying.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar