söndag 27 februari 2011

Dokusåpor och sexualitet

När jag var ungefär 11 år så skulle det börja ett nytt program på tv. Det fick många rubriker och kallades mobbing-tv. Det var Expedition Robinson. Den första deltagaren som röstades ut begick självmord en tid senare.

Jag var så trollbunden av det där programmet. Jag såg alla avsnitt, jag såg första reprisen, sen såg jag andra reprisen. Ända sen dess har jag varit otroligt fascinerad av dokusåpor. Allra mest de som fokuserar på gruppdynamiken och det sociala spelet. Det kan vara min autism som gör att jag följer det, inte slaviskt, men tämligen regelbundet. Jag har alltid undrat mycket över varför människor beter sig som de gör, eftersom deras motiv sällan är uppenbara, men i dokusåporna kan man få veta det eftersom det allt som oftast finns någon slags bikt där deltagarna kan prata fritt.

Så nu har Big Brother 2011 startat, och givetvis ser jag det. (Något i efterhand kanske, för jag orkar inte anpassa mig efter tv-tablån.) I år är det med en bisexuell kille och en transsexuell tjej som föddes som pojke. Den bisexuella killen tror jag inte alls är bisexuell. Han är förmodligen bara kåt och helt enkelt mindre nogräknad gällande kön. Ungefär som jag.
Den transsexuella är självfallet av bimbomodell.(Det är ju trots allt Big Brother.) Det finns nämligen bara två sorters transsexuella som man "får" visa upp i tv. Det är antingen de blekblonderade läppförstorade glamourmodell-typerna som dyker upp i sammanhang som dessa, eller så är det de medelålders som sent upptäckte sin läggning och ser ut som män i peruk helt enkelt. Dessa förekommer i program som Outsiders och dylikt, där de figurerar i samma program som män som har relationer med realdolls eller klär sig som Peter Pan och det är meningen att man ska fnissa och förundras över hur knasiga de är.

Nu är det väl helt enkelt så att det som säljer är det som visas, och folk i allmänhet är ju idioter, så jag förmodar att det inte finns något intresse av att se "vanliga" transpersoner på tv, lika lite som folk vill se vanliga bögar eller flator. Nä helst ska allt passa in i stereotypen, annars kan det bli lite farligt.

1 kommentar:

  1. javisst : glam-trans, gammal mystant-trans och tråk-trans enligt mediasverige

    SvaraRadera